Βελονισμός

Ο βελονισμός συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα υγείας της Κίνας και χρησιμοποιείται για τουλάχιστον τα τελευταία 2.500 χρόνια. Η γενική θεωρία του βελονισμού βασίζεται στην παραδοχή ότι υπάρχουν κανάλια ροής ενέργειας (Τσι) μέσα από το σώμα που είναι απαραίτητα για την υγεία. Διαταραχές στη ροή αυτή, πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για τις νόσους.

Ο βελονισμός είναι μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη διέγερση των ανατομικών θέσεων πάνω ή μέσα στο δέρμα μέσω μιας ποικιλίας τεχνικών. Πρόκειται για την εισαγωγή πολύ λεπτών βελόνων διαμέσου του δέρματος του ασθενούς σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος – οι βελόνες εισάγονται σε διάφορα βάθη.

Ηλεκτρό – Βελονισμός: Πρόκειται για τη χρήση πολύ μικρών ηλεκτρικών ώσεων μέσα από τις βελόνες βελονισμού. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται γενικά για την αναλγησία (ανακούφιση του πόνου ή πρόληψη).

Ωτικός βελονισμός: Με τον ωτικό βελονισμό, τα αυτιά θεωρούνται ως ένα μικρόκοσμο του σώματος και η αγωγή χορηγείται μέσω λεπτών βελόνων ή μικρών τσιρότων που έχουν πολύ μικρές και λεπτές βελόνες, στα διάφορα σημεία των αυτιών. Τα μικρά αυτά «τσιροτάκια» μπορούν να αφεθούν στα αυτιά ακόμη και μετά τη θεραπεία για να συνεχίζουν τη διέγερση χωρίς ο ασθενής να τα αισθάνεται.

Οι βεντούζες είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για να επηρεάσει τη ροή του Qi και του αίματος σε όλο το σώμα. Η αναρρόφηση επί της επιφάνειας του δέρματος από το κύπελλο διεγείρει τη ροή του αίματος στην περιοχή, ανακουφίζει τη συμφόρηση και τη φλεγμονή των μυών, και ανοίγει οδούς για την εξάλειψη των τοξινών.

Ενδείκνυται ότι θεραπεύουν ποικίλες συνθήκες, από ένα κοινό κρυολόγημα και γρίπη, μέχρι και αναπνευστικά προβλήματα, πεπτικά προβλήματα, μυϊκούς πόνους / σπασμούς, αρθριτικούς πόνους και κεφαλαλγίες. Αντενδείξεις – πυρετός, δερματικές παθήσεις ή τάση για αιμορραγία.

Η θερμοθεραπεία με μόξα, (Moxabustion) – είναι μια μορφή θεραπείας θερμότητας που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες. Η θεραπεία γίνεται τοπικά και συγκεντρωμένα εφαρμόζοντας θερμότητα μέσω της ουσίας της μόξας και με ένα σπογγώδες βότανο ζεσταίνονται συγκεκριμένα σημεία του βελονισμού. Η θερμότητα σε συνδυασμό με το βότανο διεγείρει την κυκλοφορία, ζεσταίνει τους μεσημβρινούς, και προωθεί την ομαλή ροή του Qi.

Αυτή η θεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο της ή σε συνδυασμό με βελονισμό και μπορεί να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία πεπτικών διαταραχών, αϋπνίας, άγχους, στη διαχείριση του πόνου, στις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, ασθένειες του δέρματος, καθώς και στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη της νόσου, και την υγεία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων εμμηνόρροιες κράμπες, ανωμαλίες περιόδου, υπογονιμότητα, στα μωρά που πρόκειται να γεννηθούν με ισχιακή προβολή, κ.α.

Είναι ο βελονισμός χωρίς βελόνες. Η διέγερση των σημείων βελονισμού γίνεται με τα δάχτυλα ή με ένα εργαλείο σαν σκληρή μπάλα σε σχήμα κεφαλιού. Μια άλλη παραλλαγή του Acupressure είναι η Ρεφλεξολογία (που επίσης ονομάζεται Ζώνη Θεραπείας). Με βάση αυτήν, γίνεται τόνωση και ερεθισμός στα πέλματα των ποδιών και στις κατώτερες περιοχές των αρθρώσεων των αστραγάλων. Πολλές ασθένειες των εσωτερικών οργάνων μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη θεραπεία αυτή.

Η τεχνική Acupressure χρησιμοποιεί πίεση του χεριού, των δαχτύλων, του αγκώνα ή άλλων εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή πίεσης σε συγκεκριμένα σημεία του βελονισμού στο σώμα. Η συμπίεση αυτών των βασικών σημείων στο σώμα προωθεί την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην ανακούφιση από την ένταση. Τα οφέλη του βελονισμού είναι πολλά και κυμαίνονται από την ανακούφιση των πονοκεφάλων μέχρι την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας κ.α.